Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ανάπτυξη βλεμματικής επαφής στα παιδιά 1-4

Η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους προϋποθέτει βλεμματική επαφή. Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας είναι  η προσοχή δυο ατόμων να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα στο περιβάλλον. Παράδειγμα, το παιδί να παίζει με ένα παιχνίδι και η μητέρα να ακολουθεί το παιδί και να κάνει σχόλια. Παρακάτω θα περιγράψω κάποια παιχνίδια που βοηθούν τις παραπάνω κοινωνικές δεξιότητες.

1. Παρακολούθηση

Το παιδί μαθαίνει να παρακολουθεί παιχνίδια με τα μάτια του. Μπαλόνια, φούσκες μαριονέτες και δαχτυλόκουκλες τραβούν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών. Το παιδί μπορεί να βλέπει το πρόσωπό σας την στιγμή που φουσκώνετε ένα μπαλόνι ή κάνετε φούσκες. Φουσκώστε το μπαλόνι σιγά σιγά και περιμένετε την βλεμματική επαφή και το ενδιαφέρον του παιδιού σας. 

Κρύψτε τις μαριονέτες και τις δαχτυλόκουκλες πίσω από το πρόσωπο σας και περιμένετε την βλεμματική επαφή, στη συνέχεια εμφανίστε τις.

2. Χρωματιστά πούπουλα

Φυσήξτε χρωματιστά πούπουλα στο παιδί σας και γαργαλίστε το με αυτά.

3. Παιχνίδια με ήχους

Κουδουνίστρες, σφυρίχτρες, καμπανούλες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν την βλεμματική επαφή. 

4.Μάσκες για το πρόσωπο

Φτιάξτε μάσκες για το πρόσωπο με χάρτινα πιάτα, ζωγραφίστε της και κάντε δύο τρύπες για τα μάτια. 

 5. Παιχνίδι με καπέλα

Βάλτε και βγάλτε πολύχρωμα καπέλα, κρύψτε το πρόσωπο σας πίσω από αυτά και εμφανίστε το απότομα λέγοντας "τσα" Το ίδιο μπορεί να γίνει και με περούκες.

6. τραγούδια

Τραγουδήστε μαζί τραγούδια που έχουν κίνηση, όπως χαρωπά τα δυο μου χέρια, περπατώ στο δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ κ.α

7. Παιχνίδια με την μπάλα

Όταν παίζεται το παιχνίδι "πιάσε την μπάλα" περιμένετε πρώτα να σας κοιτάξει και στη συνέχεια δώστε του την μπάλα.

8. Face painting

Ζωγραφίστε ο ένας το πρόσωπο του άλλου με ειδικές μπογιές για το πρόσωπο. Ζωγραφίστε ζωάκια, κλόουν, πειρατές. Κάθε φορά σχολιάστε τι ζωγραφίζετε και πρoτρέψτε τα παιδιά σας να σας δείξουν τα μάτια σας, τη μύτη, το στόμα και τα αυτιά.
Σημ: μερικά παιδιά μπορεί να αρνηθούν να τους ζωγραφίσετε το πρόσωπο. Κάντε το όταν είναι έτοιμα.

Και μην ξεχνάτε!

Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας και παίξτε μαζί του. Είναι η καλύτερη θεραπεία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου